Hondenschool Dogstart
E: info@dogstart.nl
T: 06 4910 8700 (Bart)
T: 06 4000 5403 (Eveline)

Zindelijkheid

Net als bij kinderen zal het zindelijk maken van uw pup niet over een nacht ijs gaan. Dit kost al gauw een paar maanden. Blijf geduldig en straf uw pup nooit voor een ongelukje. Juist als de pup gestraft wordt voor een ongelukje, kan hij bang voor u worden als hij wat moet doen. Ook al is dat buiten!

Het behoeftegedrag lezen
Als u de pup straft voor een ongelukje, is het heel goed mogelijk dat u een hondje krijgt dat stiekem zijn behoefte doet als u even niet in de buurt bent. Het is veel beter om uw pup goed in de gaten te houden en om te leren zijn behoeftegedrag te lezen. Gaat de pup onrustig heen en weer lopen en bijvoorbeeld rondjes draaien; dan moet hij wat! Til de pup dan rustig op en zet hem buiten op een geschikte plek neer. Zodra de pup zijn behoefte heeft gedaan, beloont u hem vrolijk en geeft u hem eventueel iets lekkers.

"Beloningswandeling"
Wandel vervolgens nog een klein stukje met uw pup en ga pas dan weer naar binnen. Dit wandelen zorgt er voor om te voorkomen dat uw pup gaat denken zodra ik mijn behoefte heb gedaan is de pret van het buiten zijn over en moet ik weer naar binnen. Als u dit inderdaad op deze manier gaat doen, zal uw pup er steeds langer over doen om zijn behoeften te doen. Doet uw pup niets, ga dan weer gewoon naar binnen zonder de "beloningswandeling" en wacht thuis rustig af tot het moment waarop uw pup signalen geeft dat hij wat moet doen.

Wanneer moet uw pup uit?
  • Als hij wakker wordt.
  • Na het spelen.
  • Na het eten.
  • Als hij onrustig heen een weer gaat lopen en bijvoorbeeld rondjes gaat draaien.
  • In het begin twee tot drie keer 's nachts.


Krantzindelijk maken

Vaak krijgt de nieuwe eigenaar het advies om de pup eerst krantzindelijk te maken. Maar dit geeft nogal eens problemen om het weer af te leren en het buiten te doen. Een gewoonte afleren is altijd moeilijker dan iets nieuws leren. U kunt beter van het begin af aan de pup leren dat hij zijn behoefte buiten moet doen.

Niet al het binnen-plassen komt voort uit onvoldoende zindelijkheidstraining!
Sommige honden doen zogenaamde deemoedplasjes. Het laten lopen van een beetje urine is een natuurlijke reactie van een hond, die een andere hond of een mens wil laten weten dat de ander hoger in rang is dan hijzelf. Met andere woorden: het is een manier om respect te tonen voor de ranghogere.
 
Onzeker
Deemoedplasjes worden gedaan in situaties waarin de hond onzeker is (bijvoorbeeld wanneer hij wordt gestraft) en is bedoeld om eventuele agressie van de ander te remmen. Pups doen sneller een deemoedplas dan een volwassen hond, maar ook bij sommige (deemoedige) volwassen honden zien we dit gedrag.

Opwinding
Plassen kan ook een gevolg zijn van grote opwinding. Mensen, en dan vooral kinderen, kennen dit ook. Zij plassen in hun broek van het lachen of van pure angst! Bij een hond kan dit ook voorkomen. Zodra de eigenaar de voordeur opent, laat de hond een beetje urine lopen omdat hij heel blij en opgewonden is dat de baas weer thuis is.

Deemoedplasje is geen onzindelijkheid!
Het is heel belangrijk dat u het plassen uit deemoed (en/of vanwege grote opwinding) niet verwart met onzindelijkheid. U mag het plassen uit deemoed nooit bestraffen, hoe vervelend u het wellicht ook vindt! De hond zal uw boosheid niet begrijpen, en zal ervaren dat u hem straft wanneer hij zijn respect toont voor u en hij juist probeert uw (eventuele) agressie te remmen. Niet alleen zal dat het vertrouwen tussen u en uw hond behoorlijk schaden, het zal ook het probleem verergeren. Uit onzekerheid, om nóg duidelijker te laten zien dat u echt hoger in rang bent dan hij en om nóg meer te proberen uw agressie te remmen, zal de hond méér deemoedplasjes gaan doen. Met andere woorden: straffen verergert het probleem!

Medische oorzaak
Onzindelijkheid kan ook een medische oorzaak hebben zoals een blaasontsteking. Als u hierover twijfelt, laat uw pup dan door de dierenarts nakijken.

Zindelijk maken kost tijd!
De tijd die een pup nodig heeft om zindelijk te worden verschilt van hond tot hond (net als bij kinderen). Bij sommige puppies is het zo voor elkaar; bij andere duurt het maanden totdat zindelijkheid bereikt is. Maar ook als ze zindelijk zijn, kunnen ze nog wel eens een ongelukje begaan. Dat is heel normaal en straf dan ook niet. NOOIT!