Hondenschool Dogstart
E: info@dogstart.nl
T: 06 4910 8700 (Bart)
T: 06 4000 5403 (Eveline)

Wanneer naar de dierenarts

Acute spoed of even afwachten?
Het is vaak heel moeilijk te beoordelen of iets een spoedgeval is of niets. Dit geldt niet alleen voor jou maar ook vaak voor de behandelend dierenarts. Daarom is het ook heel moeilijk om een kant-en-klaar lijstje te geven met spoedgevallen. Van de bekende gevallen geven wij onderstaand een overzicht van de gevallen wanneer je direct naar de dierenarts moet en wanneer je nog wel even kunt wachten. Maar, bij eventuele twijfel: ga altijd naar je dierenarts of een vervangende arts! Beter voor niets, dan te laat!

Acute spoed
Ga direct naar je dierenarts! Dit geldt voor aandoeningen waarbij snel handelen noodzakelijk is om ernstige complicaties of, nog erger, dodelijke afloop te voorkomen. Onderstaand een overzicht waar acute spoed vereist is.

Problemen met de ademhaling
Als je hond ademhaalt met veel geluid, snakt naar adem en ook een blauwe tong heeft. Daarnaast is je hond in paniek en durft hij niet te gaan liggen. In dit geval is het raadzaam om zoveel mogelijk de hals van je hond te strekken om zodoende het ademhalen te vergemakkelijken totdat je bij de dierenarts bent. Ga direct naar je dierenarts of een vervangende dierenarts!

Slagaderlijke bloeding
Druk met de vingers zoveel mogelijk de bloeding dicht. Gebruik hiervoor eventueel een schone doek. Bij spuitende bloedingen aan een voor- of achterpoot moet je de bloedvaten in de oksels of lies dichtdrukken. De druk moet je per kwartier even verminderen. Ga direct naar je dierenarts of een vervangende dierenarts!

Een snel dikker wordende buik
Je hond probeert continue over te geven zonder enig resultaat en zijn buik wordt heel snel dik in het achterste gedeelte. Dit kan een aanduiding zijn op een maagtorsie. Dit komt vooral voor bij grote honden met een diepe borstkas. Grote spoed is hierbij geboden. Een maagtorsie die niet binnen vijf uur wordt behandeld, heeft in 100% van de gevallen een dodelijke afloop! Ga direct naar je dierenarts of een vervangende dierenarts!

Problemen bij de bevalling
Het kan voorkomen dat de teef al een half uur aan het persen is of door pure uitputting al een half uur niet meer geperst heeft, ga dan direct naar je dierenarts of een vervangende dierenarts!

Voortdurend braken en/of diarree
Als je hond voortdurend braakt en of diarree heeft waardoor ook zijn conditie achteruit gaat, moet je direct naar je dierenarts of een vervangende dierenarts gaan! Vooral bij pups en jonge honden is dit heel urgent.

Het niet kunnen plassen (reuen)
Als je hond voortdurend aandrang heeft om te plassen zonder enig resultaat, kan het heel goed mogelijk zijn dat zijn penis verstopt zit. Ga dan direct naar je dierenarts of een vervangende dierenarts. Het kan zijn dat de penis verstopt zit. Bij een te late behandeling kan blijvend nierfalen of dood het resultaat zijn.

Diepe wonden aan buik of borst
Als je hond, door wat voor oorzaak dan ook gewond is geraakt aan zijn buik, longen of hart, ga dan altijd direct naar je dierentarts of een vervangende dierenarts. Laat dit altijd onderzoeken; ook al denk je dat er niets aan de hand is!

Brandwonden
Ga bij brandwonden altijd direct naar je dierenarts of een vervangende dierenarts!

Vergiftiging
Als je ook maar enig idee hebt dat een bepaald middel de oorzaak van de mogelijke vergiftiging is, neem dan altijd de verpakking mee. Beter voor niets dan voor iets!

Aanrijding
Laat bij een aanrijding van je hond, maakt niet uit door welk verkeersvoertuig, je hond altijd voor de zekerheid controleren door je dierenarts of een vervangende arts!

Oververhitting
Breng je hond zo snel mogelijk naar een koele plaats. Koel zo mogelijk af met natte, koude handdoeken. Ga direct naar je dierenarts of een vervangende arts!

Onderkoeling
Houd je hond warm met kruiken en dekens. Ga direct naar je dierenarts of een vervangende arts; zorg ook onderweg voor extra warmte!

Acute verlamming
Als je hond plotseling niet meer één of meerdere lichaamsdelen kan bewegen. Ga direct naar je dierenarts of een vervangende arts!

Overige ernstige verschijnselen
Uitpuilen of beschadiging van een oog, botbreuken, kopschuw zijn (niet meer geaaid willen worden over de kop) en de kaken niet kunnen en willen openen. Ga direct naar je dierenarts of een vervangende arts!

Binnen zes uur naar je dierenarts of een vervangende arts
Bij onderstaande aandoeningen is het noodzakelijk om binnen zes uur naar je dierenarts of vervangende arts te gaan.

Huidwonden die gehecht moeten worden
Een wond die gehecht moet worden, dient binnen zes uur na het incident gehecht te worden. Na zes uur is hechten niet meer mogelijk in verband met infectiegevaar. Bacteriën hebben gemiddeld zes uur nodig om te gaan groeien. Zorg dat je binnen zes uur naar je dierenarts of een vervangende arts gaat!

Een ingeslikt voorwerp
Als je hond een voorwerp heeft ingeslikt, kan dit diverse verschijnselen opleveren. Zorg er dan voor dat je binnen zes uur naar een je dierenarts of een vervangende arts gaat. Ook als je vermoed dat je hond iets heeft ingeslikt, dien je binnen zes uur naar je dierenarts of vervangende arts te gaan.

Moeilijk ademhalen
Als je hond moeite heeft met ademahelen, met of zonder hoesten, ga dan binnen zes uur naar je dierenarts of een vervangende arts!

Binnen zes tot 24 uur naar je dierenarts of een vervangende arts
Niet kunnen ontlasten
Ga binnen zes tot 24 uur naar je dierenarts of vervangende arts als je merkt dat je hond perst voor ontlasting zonder of met gering resultaat.

Braken en/of diarree
Als je hond meerdere keren braakt en/of diarree heeft zonder snel conditieverlies, ga dan binnen zes tot 24 uur naar je dierenarts of vervangende arts.

Jeuk
Als je hond voortdurend krabt, likt, bijt en zelfs zichzelf verwondt, ga dan binnen zes tot 24 uur naar je dierenarts of vervangende arts.

Bij twijfel
Als je ook maar enigszins twijfelt over wat voor aandoening dan ook, ga naar je dierenarts of vervangende arts. Beter voor niets, dan te laat!