Hondenschool Dogstart
E: info@dogstart.nl
T: 06 4910 8700 (Bart)
T: 06 4000 5403 (Eveline)

Benchtraining

Laat bij een gemiddelde groep hondenbezitters het woord bench vallen en de ervaring is dat het merendeel van de mensen reageert met "ik ga mijn hond niet in een kooi stoppen!". Juist als de bench goed wordt gebruikt, zal de hond het zien als zijn eigen veilige plek. Verder is de bench een ideaal hulpmiddel bij bijvoorbeeld zindelijkheidstraining en bij het voorkomen en oplossen van probleemgedrag.

Voordelen van het gebruik van een bench
Uw hond zal zich prettiger voelen in de bench wanneer hij alleen thuis moet blijven. De bench is voor de hond een plaats waarin hij zich prettig en veilig voelt. Juist doordat uw hond zich prettig en veilig voelt, is de kans dat hij de de hele buurt bij elkaar jankt een stuk kleiner!

  • Uw hond krijgt geen kans om "ellende" uit te halen terwijl u weg bent. Toch prettig natuurlijk wanneer u zeker weet dat uw hond zich niet tegoed zal doen aan uw tafelpoten of uw antieke dressoir!
  • Wanneer uw hond nog niet zindelijk is, vergroot het gebruik van de bench de kans dat het toch "droog" blijft terwijl u weg bent. Een hond bevuilt namelijk niet graag zijn eigen plek. Alleen in uiterste nood zal de hond in zijn eigen bench plassen of poepen. Niet alleen scheelt u dit een hoop dweilen; het is ook belangrijk dat het proces waarin het een gewoonte wordt om alleen buiten te plassen en te poepen niet te doorbreken. Ideaal bij de zindelijkheidstraining van een puppy.

Benchtraining
Voordat u de hond in de bench opsluit wanneer hij alleen thuis moet blijven, is het belangrijk om ervoor zorgen dat de hond de bench als een prettige en veilige ligplaats gaat beschouwen. Zet de bench op een tochtvrije en centrale plek in de woonkamer. In de bench legt u een deken of hondenkussen zodat de ondergrond aangenaam is om op te liggen.

Stap voor stap!
Om de hond te wennen aan de bench geeft u hem een lekker bot waar hij in de de bench op mag kluiven. Het deurtje van de bench blijft open, maar als de hond zijn bot wil meenemen naar een andere plaats, brengt u hem rustig terug naar zijn bench. Dit houdt u een aantal dagen vol en al het andere lekkers dat de hond krijgt laat u hem ook in de bench opeten. Ga pas over op een volgende stap in de benchtraining als uw hond geen pogingen meer onderneemt om zijn kluif mee te nemen naar een andere plek dan de bench.

Slapen in de bench
Is de hond eenmaal zover, dan gaat u door met de volgende stap. Iedere keer wanneer de hond wil gaan slapen, bijvoorbeeld na een wandeling of een spelletje, dan brengt u de hond rustig naar zijn bench. Als de hond in de bench gaat liggen (al dan niet op uw aanwijzing) beloont u de hond door hem een speeltje of iets lekkers in de bench te geven. Wanneer de hond een mand of iets dergelijks had, maak het de hond dan gemakkelijker door deze voorlopig weg te halen. Past de mand in de bench, dan kunt u die daarin natuurlijk goed gebruiken! Wanneer de hond uit zijn bench komt met de bedoeling om op een andere plek te gaan slapen, brengt u hem, net zoals eerst met het bot, weer rustig terug naar de bench.

Is de hond zover dat hij zonder problemen in de bench wil slapen en deze zelfs regelmatig zelf opzoekt, dan sluit u de bench voor een tijdje als de hond gaat slapen. Geef uw hond bij de eerste keer weer een bot. U gaat nog niet weg, dat is pas de laatste stap in de benchtraining. Mocht uw hond nu toch onrustig worden en bijvoorbeeld gaan janken of blaffen, dan is het heel belangrijk dat u juist nu goed reageert. Waarschijnlijk is deze stap in de benchtraining te snel voor uw hond en zal u weer een stap terug moeten doen. Ga uw hond zeker niet troosten of geruststellen, uw hond voelt zich beloond voor zijn onrustige gedrag en zal hij dit dus blijven herhalen. Ditzelfde geldt als u op dat moment boos wordt op uw hond; uw hond krijgt toch aandacht van u, boos of niet boos, en dat is precies waar hij om vraagt.

Als uw hond niet onrustig wordt, laat u hem voor korte periode in de bench waarna u de deur van de bench opent alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Laat de hond direkt gewoon zijn eigen gang gaan; het is niet de bedoeling dat u door uw gedrag de indruk wekt alsof er iets heel bijzonders is gebeurd.

Pas wanneer de hond rustig in de bench blijft liggen met het deurtje dicht, terwijl u thuis bent, neemt u de laatste stap. Als u, uiteraard eerst voor korte tijd, weggaat, sluit u de hond op in de bench. Geef hem de eerste keer weer een bot.

Een extraatje om de hond zover te krijgen dat hij uit zichzelf met plezier in de bench gaat is nog het volgende. Leg regelmatig, zonder dat uw hond ziet dat u dit doet, een paar hondenbrokjes of ander lekkers in de bench. Uw hond zal het al gauw de moeite vinden om telkens weer in zijn bench te gaan kijken of er misschien wel weer "zo maar" wat lekkers ligt.

Misschien denkt u, als u dit verhaal gelezen heeft, dat een goede bench-training erg veel tijd en moeite zal kosten. In de meeste gevallen kunt u de omschreven stappen echter al binnen één tot twee weken allemaal nemen. Wel is het belangrijk dat u de hond echt stap voor stap aan de bench laat wennen en dat u daar zoveel tijd voor neemt als bij uw hond nodig is. Het resultaat moet namelijk zijn, dat de hond probleemloos alleen kan blijven in de bench, omdat hij dit als zijn eigen veilige ligplaats ziet. U mag de hond daarom ook nooit voor straf in zijn bench sturen; juist dan wordt het een vervelende plek! Als u kinderen heeft zult u erop moeten letten dat zij de hond als deze in zijn bench ligt ook nooit storen of lastigvallen. De bench moet juist een plek zijn waar de hond zich rustig en veilig kan terugrekken.

Tenslotte: laat een hond NOOIT de halsband om in de bench: wanneer de hond door allerlei rare bewegingen met de halsband ergens achter blijft haken, kan hij stikken!